سرپرست معاونت بهداشت دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ساوه:

پوکی استخوان بیماری خاموش و بی صدا است/ هشت توصیه برای کاهش علائم پوکی استخوان

۰۲ آبان ۱۴۰۲ | ۱۳:۰۵ کد : ۳۷۴۱ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۴۸۳
از هر ۲ زن و ۴ مرد بالای ۵۰ سال یک نفر دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می شود و ۵۰ درصد از افرادی که یکبار دچار شکستگی می‌شوند در معرض شکستگی دوباره قرار دارند. استئوپروز ارتباط مستقیمی با افزایش سن، مصرف سیگار، سابقه شکستگی‌ها و بیماری‌های کبدی و کلیوی دارد. همچنین ایمن ساختن محیط خانه برای جلوگیری از افتادن سالمندان و عوارض پس از آن از اهمیت بالایی برخوردار است.

سرپرست معاونت بهداشت دانشکده علوم پزشکی ساوه با اشاره به این که پوکی استخوان به طور خـاموش و بی سروصدا اتفاق می‌افتد و اغلب اوقات هـیچ علامتـی تـا زمـان رخ دادن شکـستگی وجـود ندارد، گفت: ناتوانی ناشی از پوکی استخوان به طور کلی بیشتر از آن چیزی است که در اثر سرطان ایجاد می‌شود و قابل مقایسه با انواع بیماریهای مزمن غیرواگیر مانند آرتریت روماتوئید، آسم، بیماری قلبی عروقی و فشار خون بالا است.

دکتر کبری ناصح با بیان این که آمارهای جهانی نشان می‌دهد از هر ۲ زن و ۴ مرد بالای ۵۰ سال یک نفر دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می شود، افزود: ۵۰ درصد از افرادی که یکبار دچار شکستگی می‌شوند در معرض شکستگی دوباره قرار دارند افزود: استئوپروز ارتباط مستقیمی با افزایش سن، مصرف سیگار، سابقه شکستگی‌ها و بیماری‌های کبدی و کلیوی دارد. همچنین ایمن ساختن محیط خانه برای جلوگیری از افتادن سالمندان و عوارض پس از آن از اهمیت بالایی برخوردار است.

سرپرست معاونت بهداشت تاکید کرد: با توجه به اهمیت این موضوع، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با همکاری دانشگاه‌های علوم پزشکی، مراکز پ‍ژوهشی و انجمن‌های علمی با هدف ظرفیت‌سازی و ایجاد زیر ساخت‌های لازم جهت کاهش بروز و تشخیص به هنگام بیماری، همه ساله همگام با سایر کشورهای جهان به بزرگداشت روز جهانی استئوپروز می‌پردازد که امسال با شعار "استخوان های بهتری بسازیم"در ۲۰ اکتبر مصادف با ۲۸ مهر می‌باشد. بدیهی است که چنین مداخله ای می‌تواند در جهت افزایش آگاهی عمومی و تخصصی مردم در خصوص پیشگیری از این بیماری خاموش به شدت کارآمد و مؤثر باشد.

دکتر کبری ناصح در ادامه افزود: هشت توصیه برگرفته از گزارش مرکز سلامت زنان دانشگاه هاروارد برای سلامتی استخوان ها ضروری است که عبارتند از:

۱_ از مواد مغذی حیاتی بهره‌مند شوید. برای پیشگیری از پوکی استخوان از رژیم غذایی سالم استفاده کنید. برای پیشگیری از پوکی استخوان از رژیم غذایی سالم که تامین کننده مواد مغذی چون پتاسیم، منیزیم، فسفر، کلسیم و ویتامین D است، استفاده کنید.

۲_ سیگار نکشید! تخریب استخوان در سیگاری‌ها سریع‌تر انجام پذیرفته و میزان شکستگی و پوکی استخوان در این افراد بالاتر است.

۳_ ورزش کنید! دست کم به مدت ۳۰ دقیقه از فعالیت‌های ورزشی قوی‌کننده استخوان در اکثر روزها بهره‌مند شوید. این فعالیت‌ها شامل ورزش‌های تحمل وزن همانند دویدن یا پیاده روی سریع و ورزش‌های استقامتی هستند که از پوکی استخوان جلو گیری می کنند.

۴_ شرایط خود را دریابید! بسیاری از رهنمودها غربالگری اوستئوپروزیس (پوکی استخوان) را از طریق سنجش تراکم ماده معدنی استخوان (BMD) در آغاز سن ۶۵ سالگی توصیه می‌کنند. این تست برای افرادی که دارای سابقه بیماری‌های خاص هستند یا مصرف کننده داروهایی هستند که خطر شکستگی را افزایش می‌دهند، باید در سنین پایین‌تر نیز انجام شود.

۵_ وزن خود را در حالت سلامت نگه دارید! داشتن توده بدنی زیر ۲۱ عامل خطرساز برای پوکی استخوان محسوب می‌شود. از دست دادن وزن در دوران یائسگی احتمال کاهش توده استخوان را افزایش می‌دهد. از مصرف غذاهایی که از نظر کالری در حد بسیار پایینی هستند یا از رژیم هایی که فاقد همه گروه‌های غذایی است، اجتناب کنید.

۶_ از داروهای محافظت کننده استخوان استفاده کنید! خانم‌هایی که در سنین پس از یائسگی قرار دارند و در گذشته دارای شکستگی استخوان بوده‌اند یا رتبه تست BMD آن‌ها ۲/۵ یا پایین‌تر از آن است باید از داروهای پیشگیری کننده پوکی استخوان استفاده کنند. خانم‌ها با داشتن رتبه ۲_ تا ۲/۵ نیز باید از این داروها بهره گیرند.

۷_ از افسردگی خود غافل نشوید! محققان به ارتباطی بین افسردگی و پوکی استخوان دست یافتند. به عنوان نمونه تراکم توده استخوانی در خانم‌هایی با تاریخچه افسردگی ماژور کمتر و سطوح هورمون کورتیزول که با از دست دادن استخوان مرتبط است در آن‌ها بیشتر است.

۸_ از زمین خوردن اجتناب کنید! با احتیاط و به آرامی گام بردارید. از روشنایی راه‌پله‌ها و مدخل ورودی ساختمان‌ها اطمینان حاصل کنید. به منظور تعادل و جلوگیری از سرخوردن در حمام از دست گیره‌هایی که در وان یا در کنار دوش نصب شده اند، استفاده کنید.

کلید واژه ها: استخوان پوکی استخوان پوکی شکستگی


نظر شما :