متخصص جراحی مغز و اعصاب:

دیابت و فشارخون بالاتر، شانس سکته مغزی بیشتر

۰۹ آبان ۱۴۰۲ | ۱۰:۰۶ کد : ۳۷۹۱ اخبار و رویدادها
تعداد بازدید:۱۱۶۷
یک متخصص جراحی مغز و اعصاب گفت: افرادی که مبتلا به فشار خون یا دیابت و بیماری‌های زمینه‌ای هستند، شانس بیشتری برای ابتلا به سکته مغزی دارند.

دکتر احسان فرهادی در گفتگو با ایسنا به مناسبت فرا رسیدن روز جهانی سکته مغزی، دیابت و فشار خون را علت اصلی ابتلا به سکته مغزی دانست و اظهار کرد: این دو بیماری موجب خواهند شد که در رگ‌های خون پلاک‌هایی تشکیل شود که اصطلاحا به آنها "آترواسکلروز" می‌گویند و عروق را تنگ می کنند. با تشکیل پلاک ممکن است رگ‌های قلب دچار گرفتگی کامل شوند که در این شرایط احتمال سکته قلبی افزایش پیدا می‌کند.

وی با بیان اینکه آترواسکلروز می‌تواند منجر به مشکلات جدی از جمله حمله قلبی، سکته مغزی یا حتی مرگ شود، افزود: وقتی عروق دچار تنگی می شوند مخصوصا در عروق کاروتید که وظیفه خون رسانی به مغز را دارد، بر اثر وقایعی که در مغز اتفاق می‌افتد حالت انعقادپذیری خون افزایش پیدا کرده و در نهایتا لخته تشکیل می شود. این لخته ها پس از کنده شدن، به سمت عروق انتهایی و شریان های میانی مغز حرکت کرده و موجب بسته شدن آنها و وقوع سکته مغزی می شوند.

سرپرست بیمارستان امام رضا(ع) زرندیه در ادامه با بیان اینکه سکته مغزی اصولا دو حالت دارد، افزود: حالت اول در اثر ایجاد لخته در عروق مغز و دوم بر اثر فشار خون بالا و نهایتا خونریزی مغزی ایجاد می‌شود. در برخی مواقع نیز اگر فرد دچار شرایط استرسی شود یا فعالیت بدنی بیش از حد که منجر به استرس و تنگی عروق شود داشته باشد می تواند در معرض سکته مغزی قرار گیرد. مصرف قرص‌های پیشگیری از بارداری نیز انعقادپذیری خون را افزایش داده و می تواند خطر سکته مغزی را بوجود آورد.

وی با بیان اینکه استرس موجب آزاد شدن لخته‌های خون و ایجاد سکته مغزی می‌شود، گفت: فشار خون و دیابت بالا قطعا استرس‌زا بوده و این بیماری‌ها درصد ابتلا به سکته مغزی را افزایش می‌دهند. به عبارتی افرادی که مبتلا به فشارخون یا دیابت و بیماری‌های زمینه‌ای هستند شانس بیشتری برای ابتلا به سکته مغزی دارند.

دکتر فرهادی در ادامه به راهکارهای پیشگیری از ابتلا به سکته مغزی و خودمراقبتی اشاره کرد و گفت: کنترل فشارخون و دیابت مهمترین راهکار برای پیشگیری از سکته مغزی است. افرادی که دچار فشارخون بالا هستند باید با مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک فشار خون را به کمتر از ۱۴ روی ۹ برسانند و افراد مبتلا به دیابت نیز قندخون ناشتای خود را در حد کمتر از ۱۰۰ و قندخون سه ماهه را کمتر از ۶ درصد نگه دارند.

وی در ادامه با تاکید بر پیشگیری از استرس‌های محیطی و کنترل فشارخون و دیابت برای در امان ماندن از سکته مغزی گفت: فعالیت بدنی بیش از حد و استرس‌های محیطی درصد مواجه شدن با سکته مغزی را افزایش می‌دهد. عواملی که موجب بروز سکته مغزی می‌شوند با سکته قلبی مشابه هستند و پیشگیری از این عوامل منجر به کاهش ابتلا به سکته مغزی و قلبی می شود.

وی در ادامه گفت: سن بالای ۵۵ سال در بانوان و بالای ۴۵ سال در مردان، سابقه خانوادگی سکته قلبی و مغزی، چربی خون بالا، استعمال دخانیات و تغذیه نادرست از عواملی است که ریسک ابتلا به سکته مغزی را در کنار فشارخون بالا و دیابت افزایش می‌دهد.

دکتر فرهادی بیان کرد: برای پیشگیری از سکته مغزی باید آزمایشات سالانه، غربالگری و معاینات دوره‌ای انجام شود تا فرد مطمئن شود که مبتلا به دیابت یا فشار خون نباشد. استفاده از سیگار نیز از عوامل مهم در بروز سکته مغزی است.

وی در خصوص اقداماتی که برای مواجه شدن با فرد دچار سکته مغزی صورت می گیرد نیز گفت: باید نسبت به علائم سکته مغزی حساس بود و در صورت مشاهده این علائم در سریعترین زمان ممکن فرد را به بیمارستان اعزام کرد.

به گفته این متخصص جراحی مغز و اعصاب، معمولا در سکته مغزی یک طرف بدن دچار ضعف یا بی حسی یا کاهش هوشیاری خواهد شد و تنها کاری که باید انجام داد این است که فرصت طلایی درمان را از دست نداد. باید حداکثر ظرف مدت چهار ساعت از زمان وقوع سکته مغزی، بیمار به بیمارستان منتقل شود گرچه بهتر است این فرصت طلایی را به سه ساعت کاهش داد تا اقدامات درمانی برای نجات بیمار ثمربخش باشد

کلیدواژه‌ها: سکته سکته مغزی سکته قلبی خون فشار خون فشارخون دیابت


نظر شما :