سرپرست معاونت بهداشت دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ساوه:
والدین نقش مهم و پر رنگی در تغذیه دانش آموزان دارند
سرپرست معاونت بهداشت دانشکده علوم پزشکی ساوه درخصوص تغذیه دانشآموزان گفت: دانش آموزان آینده سازان یک جامعه محسوب می شوند و ایجاد عادات غذایی سالم در دانش آموزان یک مرز و بوم، سلامت نسل های بعدی را تضمین میکند به همین دلیل تغذیه دانش آموزان بسیار حائز اهمیت است. خانواده و سیستم آموزش و پرورش می تواند نقش مفید و موثری را در این زمینه ایفا کند.
وی افزود: تغذیه در سنین مدرسه بر سلامت جسمی، ذهنی و در نهایت نتایج تحصیلی کودکان تاثیر عمده ای میگذارد. دانش آموزان در سنین مدرسه، در مقطع گذار از کودکی به نوجوانی قرار دارند و به همین خاطر در طول روز به میانوعده و وعده های غذایی مقوی نیازمند هستند.
دکتر ناصح با اشاره بر ضرورت شناخت چالش ها و نیازهای تغییر یافته غذایی دانش آموزان بیان داشت:
عادات بد غذایی یا بعضی اختلالات خوردن مثل بی اشتهایی عصبی به علت تمرکز بیش از حد روی لاغری یا تناسب اندام در جامعه امروز شایع است. همچنین بیشتر دانش آموزان علاقه دارند تا بیرون از خانه و در رستورانها غذا بخورند و یا از غذاهای آماده مانند انواع ساندویچ ها و یا تنقلات بسته بندی شده استفاده کنند که در نتیجه شناخت چالشها و نیازهای تغییر یافته دانش آموزان امری ضروری به نظر می رسد.
این مقام مسئول دانشکده علوم پزشکی ساوه با تاکید بر پر چالش بودن ساعات طولانی عدم حضور دانشآموزان به دور از خانواده گفت: با افزایش دغدغهها و رقابتها در حوزههای مختلف اجتماعی، امروزه دانش آموزان مدت زمان زیادی را صرف حضور در کلاس های آموزشی، درسی و یا فوق برنامه میکنند و بنابراین ساعات طولانی به دور از خانواده هستند. این موضوع به دو دلیل می تواند چالش برانگیز باشد. اولا دانش آموزان شروع به انتخاب های غذایی مستقل می کنند و کمتر از خانواده خود تاثیر میپذیرند و طبیعی است والدین از بابت سلامت غذاهای مصرفی توسط فرزندان خود در مدرسه نگران باشند چرا که در بسیاری مواقع غذاها و لقمههایی که برای آنان تهیه می کنند دست نخورده می ماند. در وهله دوم سپری کردن اغلب ساعات روز پشت میز و نیمکتهای مدرسه و کلاس، اغلب به معنای کاهش فعالیت فیزیکی است.
دکتر ناصح میزان فعالیت فیزیکی مورد انتظار برای کودکان در سنین مدرسه را حداقل یک ساعت در روز ذکر کرد و افزود: کمتر از این میزان می تواند در طولانی مدت به بروز اضافه وزن منجر گردد. شیوع چاقی و اضافه وزن در بین جوامع روز به روز در حال افزایش است و ابتلا به آن زمینه را برای مشکلات قلبی و عروقی مساعد می کند. اما این چالش ها با کسب آگاهی و اطلاعات قابل حل بوده و حتی می توانند به فرصت بدل شوند.
وی با تاکید بر نقش والدین به عنوان یک عامل مهم و پر رنگ در تغذیه دانش آموزان تصریح کرد: یکی از وظایف مهم والدین فراهم کردن برنامه غذایی متنوع در طول هفته است. برنامه ای که در آن به پنج گروه مواد غذایی (نان و غلات، گوشت، سبزی، میوه، لبنیات) توجه شده و مقدار تنقلات ناسالم مانند نوشابه ها، شیرینی جات، چیپس و .. در آن به حداقل رسیده است. والدین باید سعی کنند خود نیز از یک الگوی غذایی سالم پیروی کنند چرا که فرزندان آن ها عادات غذایی مشابهی با والدین خواهند داشت. مصرف صبحانه باعث افزایش تمرکز دانش آموزان در کلاس درس می شود و ناشتا ماندن به مدت طولانی باعث کاهش توجه و حافظه می گردد. بنابراین لازم است والدین اطمینان حاصل کنند که فرزندانشان قبل از رفتن به مدرسه حتما صبحانه می خورند. یک صبحانه خوب حدود یک سوم از کالری دریافتی کودکان را در بر می گیرد و شامل غلات (نان کامل یا جو دو سر)، یک منبع پروتئین (تخم مرغ یا پنیر)، یک لیوان شیر و یک عدد میوه به عنوان منبعی ویتامین c است. لازم است خانواده ها تلاش کنند زمانبندی صرف وعده های غذایی به گونه ای باشد که همگی اعضای خانواده دور یک سفره بنشینند. زمان صرف وعده های غذایی در کنار اعضای خانواده علاوه بر ایجاد نشاط، فرصتی را برای گفتگوهای نزدیک و صمیمانه فراهم می سازد.
دکتر ناصح تشریح کرد: والدین همچنین می توانند با تقسیم وظایف در منزل، امکان مسئولیت پذیری فرزندان خود را در حوزه تغذیه، انتخاب و خرید مواد غذایی سالم فراهم سازند. این نوع اقدامات علاوه بر افزایش اعتماد به نفس آنان سبب علاقه مند شدن به غذاهای تهیه شده در منزل می گردد و میل و انگیزه به سمت مصرف غذاهای رستورانی را کاهش میدهد.
وی با تاکید بر وظایف والدین و سیستم آموزش کشورگفت: آموزش دانش آموزان در زمینه تغذیه سالم از وظایف والدین و سیستم آموزش کشور است؛ دانش آموزان باید با هرم غذایی متناسب با سن خود آشنا شده و از اهمیت و خصوصیات تغذیه سالم، منابع غذایی مفید و عوارض سوء تغذیه و بی تحرکی آگاه باشند. علاوه بر ارائه مطالب آموزشی در این حوزه به صورت تئوری، این اطلاعات می تواند از طریق اردوهای آموزشی جهت بازدید از کارخانه های غذایی، برگزاری کلاس های آشپزی، جشنواره های غذا و مسابقات صورت گیرد.
سرپرست معاونت بداشت در پایان بیان داشت: ، آنچه سلامت کودکان و دانش آموزان یک جامعه را تضمین می کند تنها در حیطه وظایف یک سازمان یا نهاد خلاصه نمی شود و همه ارکان یک جامعه، از خانواده ها گرفته تا مسئولین تصمیم گیرنده در حوزه بهداشت و درمان، در تغذیه سالم دانش آموزان موثر هستند.
نظر شما :